مقالات

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد 

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد 

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد 

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد

 

پلاتر یا رسام (به انگلیسی: Plotter)، یک دستگاه خروجی رایانه است که به‌طور معمول برای چاپ تصاویر یا دیگر ترسیم‌های صفحه نمایش بکار می‌رود.

به دلیل توانائی رسام خط، دایره و سایر اشکال، به‌طور معمول برای تهیه ترسیم‌های فنی و معماری و نیز سایر تصویرهای بُرداری بکار می‌رود.

از دیگر دستگاه هایی که در صنعت چاپ مورد استفاده قرار می گیرد، پلاتر است.

 

پلاتر نوع دیگر دستگاه های چاپ است که بسشتر برای چاپ نقشع هاسی مهندسی استفاده می شود پلاتر کاربرد های مفختلفی دارد

پلاتر چیست؟

پلاتر نوعی دستگاه چاپ است که برای چاپ تصاویر گرافیکی استفاده می شود. پلاتر می تواند هر نوع عکسی را با عرض زیاد چاپ کند. پلاتر ها به دو گروه تقسیم می شوند.

پلاتر هایی که در آن ها از کاغذ خاصی با پوشش ویژه استفاده شود الکترو استاتیک نامیده می شود، و پلاتر هایی که از کاغذ معمولی استفاده می کنند.

پلاتر نیز مانند سایر دستگاه  های چاپ دیجیتال دارای هد هایی هست که به وسیله آن  رنگ ها انتقال پیدا می کند و رنگ از مخازن مخصوص به وسیله هدها برروی کاغذ انتقال پیدا می کند.

 

انواع پلاتر

رسام‌های جوهر افشان:

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد 

پلاتر چیست و چه کاربردی دارد

 

این‌گونه رسام‌ها، همانند چاپگرهای جوهرافشان معمولی – البته در سایز بزرگتر– بوده و قادر به ترسیم اشکال و حروف هستند.

رسام‌های قلمی:

این‌گونه رسام‌ها، با استفاده از یک یا چند قلم رنگی، خطوط را روی کاغذ یا رسانه ای شفاف، رسم می‌کنند.

این‌گونه رسام‌ها برای تهیه متن مناسب نیستند زیرا می‌بایست هر کارکتر را به صورت مفرد ترسیم کنند، که این کار وقت گیر است.

در ضمن، کاراکترها ظاهری ماشینی خواهند داشت، چون بدون تعویض قلم نمی‌توان ضخامت خطوط را تغییر داد.

(بخصوص در انواع قدیمی تر). اما در قالب‌های بزرگتر که ضخامت قلم چندان مهم نیست،

رسام می‌تواند به سادگی با رسم نقطه‌های مفرد پر شمار، گرافیک‌های پیکسلی بسیار خوبی ارائه دهد. در حقیقت این‌گونه رسام‌ها می‌توانند به آسانی ترسیم‌های بزرگ را انجام دهند.

 

رسام‌های الکترواستاتیکی (لیزری)

پلاتر لیزری علاوه بر پلات (پرینت مهندسی)  امکان اسکن و کپی از پلات ها و نقشه هایی با عرض A0 را نیز دارد.

مهندسان، گرافیست ها، چابخانه های دیجیتالی، شرکت های مشاوری و عمرانی و آتلیه های عکاسی از پلاترهای لیزری استفاده می کنند.

 

انواع فناوری حرکت کاغذ در رسام‌ها

مسطح (Flat bed):

در این‌گونه رسام‌ها، کاغذ ثابت نگهداشته شده و قلم(ها) در جهت محورXها و Yها حرکت می‌کند. از معایب این‌گونه، جاگیر بودن محل قرارگیری کاغذ است.

 

غلطکی (Roller):

در اینگونه رسام‌ها، کاغذ را در میان یک سطح استوانه ای به حرکت درمی‌آورند. قلم در جهت یک محور حرکت کرده و در همین حال، استوانه با کاغذ متصل به آن، در جهت محور دیگر حرکت می‌کند.

 

مختلط (Hybrid):

این‌گونه رسام‌ها، همانند نوع غلطکی کاغذ را در جهت محور عمودی حرکت می‌دهند ولی از نظر اندازه، از آن‌ها کوچکترند.

در حال حاضر پلاترهای جوهرافشان یا پرینترهای لارج فرمت که تکنولوژی آنان مانند پرینتر جوهر افشان می‌باشد در بازار ایران بیشترین کاربرد را داشته و عموماً با برندهای اچ پی – اپسون و کانن در بازار عرضه می‌شوند.

 

زبان ارتباطی رسام با رایانه

دستگاه‌های رسام دارای یک مجموعه فرمان هستند که به آن‌ها امکان می‌دهد با یک فرمان، عملیات پیچیده‌ای را انجام دهند.

زبان گرافیکی هیولیت پاکارد (HPGL) پر کاربردترین مجموعه‌های فرمان است. زبان ارتباطی دیگری نیز به نام DMPL موجود است.

 

نرم‌افزارهای پر کاربرد با رسام‌ها

اغلب از نرم‌افزارهای CAD (طراحی به کمک رایانه) برای استفاده از رسام‌ها استفاده می‌شود.

جوهر پلاتر

پلاتز نیز مانند تمام دستگاه های چاپی رنگی از چهار رنگ اصلی مشکی ، آبی ، قرمزو زرد برای چاپ طرح های ارسالی ما استفاده میکند.

جوهر این پرینتر ها عموما اصطلاحا  Waterbase( پایه آب) بوده که منظور از این اصطلاح این است که حلالی این جوهر ها آب میباشد.

 

قابلیت ها و محدودیت های پلاتر

همانطور که در بالا اشاره شد مهمترین قابلیت رسام ها چاپ بر روی رول های کاغذ در سایز های بزرگ می باشد این قابلیت با توجه به اینکه اکثر پرینتر های دیجیتال محدودیت چاپ در سایز های بزرگ را دارند قابلیت چشمگیر این محصول است.

 

یکی از بزرگترین محدودیت های رسام ها چاپ دور است زیرا کاغذ های مورد استفاده در این پرینتر به صورت رول بوده و به طور معمول قابلیت چاپ بر روی دو طرف آن امکان پذیر نیست .

 

از دیگر محدودیت های این پرینترWaterbase  بودن جوهر دستگاه است که معمولن برای محافظت از رنگ چاپ شده در برابر رطوبت بالا و آب بر روی آن لایه ای محافظ از جنس لمینت یا سلفون کشیده میشود.

 

مانند بقیه چاپگر ها این چاپگر ها نیز محدودیت چاپ به صورت یک تکه را تا عرض 150 سانتی متر دارند که البته لازم به ذکر است به دلیل کم بودن این سایز کاغذ و وجود دستگاه های با عرض کمتر در ایران اکثر دفاتر فنی و چاپ خانه های دیجیتال پلاتر انتخابی خود را معمولن تا عرض یک متر انتخاب میکنند .

نکته قابل توجه در این مبحث این است که چاپ کارهای با سایز بزرگتر معمولن به صورت چند تکه بوده و به وسیله چسب های مختلف پس از چاپ به یکدیگر به روش خاصی متصل میشوند.